Doormoederen

Een collega antwoordde me een aantal jaren geleden op de vraag hoe het met hem ging: ‘ Ach, je bent net zo gelukkig als je ongelukkigste kind.’

Een uitspraak waar ik de laatste paar jaar vaak aan terugdenk, want het klopt gewoon. Hoe goed ik het zelf ook heb, als een van mijn kinderen niet gelukkig is, kan ik ook niet optimaal genieten, hoezeer ik het probeer.

Meestal sta ik machteloos toe te kijken, omdat de redenen van hun verdriet niet door mij te verhelpen zijn. Het enige dat ik dan kan doen is een troostende schouder bieden. Een luisterend oor hebben.

Hoe graag zou ik weer terug willen naar hun kindertijd toen een pleister magisch werkte. Een kusje wonderen deed.

Maar nu ze zelf de leeftijd hebben van pleisters plakken en kusjes geven aan hun kleintjes, lijkt dat voor mij niet meer toereikend, sta ik met lege handen en lijkt het moederen aanmodderen te zijn geworden

9 gedachtes over “Doormoederen

  1. Blijf beseffen hoe veel het al waard is om dat luisterend oor te zijn en die troostende schouder te bieden.
    Hun verdriet kun je niet weg nemen, maar daardoor wel verzachten. Als je de machteloosheid toe laat, zullen ze die steun niet ervaren.
    Er zijn er nl zat in de leeftijd van jou kinderen die geen moeder met een luisterend oor en een troostende schouder hebben, gewoon omdat zij dat niet kan!

  2. Je doet uit alle macht wat je nog wel kunt doen. En dat is soms verrekte weinig…Alsof ze tussen je handen door glippen. Net als het geluk dat ze zo goed kunnen gebruiken.
    Wat een mooie term: doormoederen.

  3. Tis niet altijd makkelijk maar soms is het gewoon niet anders. Mijn middelste dochter kreeg corona en ik zat zelf in quarantaine vanwege mijn luchtwegen. De enigste mogelijkheid was beeldbellen en ik heb haar de eerste 3 weken alleen maar als een doodziek vogeltje in bed kunnen zien liggen. Soms te moe om te praten. Ik heb het beeldbellen vaakt vervloekt in die periode. Maar ook dat is gelukkig weer voorbij gegaan. Na elke donkere periode gaat ook het licht weer aan. Ik wens jou sterkte in deze periode. Liefs en tot blogs Ria

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s