Internationale vrouwendag

8 Maart 1908 stonden vrouwen in New York op tegen de erbarmelijke omstandigheden in de textielindustrie, de eerste vrouwenstaking was een feit. Negen jaar later gebeurde dat in Sint-Petersburg. Sinds de jaren zestig staat deze dag in het teken van solidariteit onder vrouwen, het opkomen van de rechten van de vrouw en het zorgen voor verbeteren van de levens van meisjes en vrouwen over de hele wereld.
Er is veel bereikt in al die jaren. Maar nog lang niet genoeg. Helaas is internationale vrouwendag nog steeds nodig. Er is nog veel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen.
Vandaag werden er allerlei activiteiten georganiseerd. Voornamelijk gericht op economische ongelijkheid.
Prima, maar veel meer zou ik de focus willen zien op onderdrukte vrouwen wereldwijd.
Want wat ben ik blij dat ik in Nederland woon. Een land waar ik vrije keuzes heb. Recht heb op educatie en werk. Gezien word als volwaardig mens. Auto mag rijden. Alleen en ongesluierd over straat mag en nog zoveel meer vrijheden geniet.
Laten we die vrijheden koesteren en verdedigen, maatschappelijke organisaties aan de kaak stellen, onze zusters overal ter wereld steunen en er samen voor zorgen dat internationale vrouwendag niet meer nodig is.
Want dat is toch het uiteindelijk doel.

 

9 gedachtes over “Internationale vrouwendag

 1. Ja je hebt een punt! Zag ik gisteren niet een gerelateerd verhaal in de krant waarin stond dat een pol.partij wil strijden voor het recht van inzage in de salarisstrook van je collega (alleen maar in gelijkwaardige functies overigens) … zodat vrouwen makkelijker kunnen bewijzen dat zij minder betaald krijgen dan mannen die hetzelfde werk doen…
  omgekeerde wereld… het ‘slachtoffer’ moet maar het onrecht aantonen… daar krijg ik zulke kromme tenen van ….

  Maar oke, ik dwaal af…. de vrouw is hier in NL dan wel heel erg vrij etc maar toch zijn er nog heel veel NL-vrouwen die zich niet zo voelen… zelfs van de generaties na de onze, hoe zot is dat?

 2. In Nederland is het dan wel veel beter dan in veel buitenlandse landen maar als er hier, in een ontwikkeld land al geen gelijkheid te bewerkstelligen is hoe gaat het dan in al die buitenlandse culturen lukken?
  Internationale vrouwendag zal volgens mij hard nodig blijven of ben ik nu een pessimist?

 3. Er is nog zoveel ongelijkheid tussen mannen en vrouwen. Ja, daar heb je een punt. Zolang er nog vrouwen zijn die nog steeds (willen) geloven in datgene wat hun is voorgekauwd over hun (on)mogelijkheden in de maatschappij blijft het nodig dat er aandacht aan deze vrouwen hun onzekerheid wordt gegeven.

 4. Sinds ik in ene dorp woon weet ik weer dat vrouwen ook door weldenkende mensen neerbuigend worden behandelt. En dat dat zelfs binnen het gezin nog veel vaker voor komt als wij denken.

 5. Ik ben dan wel geen vrouw maar ik ondersteun dit blogje van harte. Het is toch te gek dat we in 2019 nog de straat op moeten voor die gelijke rechten. Ik weet van Maria hoezeer vrouwen in België nog onderbetaald worden tov mannen. Waarom? Geen idee. Hoe is dat tegenwoordig in Nederland? Beter, hoop ik, maar ik weet het niet.
  Dat moet snel veranderen. Ik heb al gestemd op GL. Dat is in elk geval een vrouwvriendelijke partij.

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s