Koekoek

Mijn middelbareschooltijd ligt al een tijdje achter me. En ik overdrijf als ik er nog vaak aan terugdenk. Maar zo af en toe kom je een naam tegen en heb je zo’n ‘O-ja!’-momentje.
Vorige week viel de naam ineens: Isabel Koekoek.
Direct zat ik weer op de middelbare school, waar onze klas bekend stond als de terrorklas.
Er viel weinig eer aan ons te behalen. Dat we redelijk schadeloos de eindstreep haalden, lag eerder aan ons intelligentieniveau -waar we zwaar onder presteerden- dan onze inzet.
Opletten deden we nauwelijks, huiswerk werd amper gedaan en we waren zeer bedreven in het wegpesten van docenten. Van propjes schieten, achter de rug uitlachen tot nep-flauwvallen, we waren er goed in. Werd er iemand de klas uitgestuurd, stapten we eensgezind op. De gemiddelde docent hield het driekwartjaar uit voor hij opgaf.  We vierden onze overwinning in de kroeg op de hoek.
Op een dag maakte Mevrouw Koekoek haar opwachting. Een gemakkelijke prooi. Vers van de pabo en een paar jaar ouder dan wij.
Dapper betrad ze het slagveld. Ze schreef haar naam op het bord en natuurlijk begon er iemand een koekoek na te doen. Niet veel later zat de klas vol koekoeksjongen.
Mevrouw Koekoek reageerde niet, deed haar verhaal en aan het einde van de les liep ze kalm de deur uit.
Wat we ook deden, we konden haar niet wegkrijgen. Geen tranen, geen woede-uitbarsting, niemand werd er uitgestuurd. Kortom: de lol ging er al snel vanaf en Isabel Koekoek bleek een blijvertje.
Kortgeleden hadden we een reünie. Ook Mevrouw Koekoek was present.
Ik raakte met haar in gesprek en uitte mijn bewondering voor haar kalme optreden destijds.
‘Ach,’ reageerde ze, ‘zo moeilijk was het niet. Ik ben namelijk hartstikke doof, dus alles wat er achter mijn rug gebeurde, hoorde ik gewoon niet.’

Ter geruststelling: dit is puur fictief, geschreven voor WE-300

 

 

 

22 gedachtes over “Koekoek

 1. Ha koekoek je bent hier ook weer, fijn Hanneke. Maar ik denk dat er ook een stukje van jouw jeugd in deze We300 is verweven. Tot Donderdag 🙂

 2. Hartstikke leuk verhaal. Ik heb zoiets van de andere kant meegemaakt toen ik als groen juffie op eenMBO ging lesgeven aan een eindexamenklas. Ik ben toen wel opgestapt met de mededeling dat ik pas terug zou komen als ze me zouden komen halen, wat de leerlingen na twee weken ook gedaan hebben, want de directeur peinsde er niet over om voor mij een vervanger in te huren en de dames en heren hadden voor mij ook al een half jaar geen Nederlandse les gehad. Waarom weet ik niet. Het gevolg was overigens wel dat we hele goede vrienden werden en ik de rest van het jaar geen centje last van ze heb gehad.
  Leuk om weer wat van je te lezen trouwens.

 3. Geweldig leuk verhaal met een onverwacht plotje. Moet trouwens moeilijk zijn, een dove docent. Aan de andere kant kan die wel gemakkelijker de regie bepalen. Maar hoe reageert ze bij vragen? Liplezen? Zou kunnen.
  Fijn dat je meedeed. En hopelijk is dit verhaal ook het vertrekseon van de schrijftrein. Daar doe je blogland een groot plezier mee, te beginnen bij Plaat 🙂

  • Mevrouw Koekoek reageerde alleen wanneer we een vinger opstaken (wat we natuurlijk nauwelijks deden, of het moet iets onbenulligs zijn geweest) en dan kon ze verbluffend goed liplezen.
   Laten we afspreken dat jij de WE organiseert, dan brei ik daar een verhaal omheen 😊

   • precies, jij breit je eigen verhalen.
    En goede verhalen roepen vragen en opmerkingen op. Je ziet het hier gebeuren in de reacties. Een teken dat je goed bezig bent geweest.

    Verder geen vragen. Louter hulde.

 4. Ik dacht dat ik al gereageerd had bij je, niet dus blijkbaar. Wij hebben ooit echt een leraar weggepest, vond het achteraf wel zielig maar die man kon echt helemaal geen orde houden en het lijkt wel of zo’n klas dat voelt…… Dan had juffrouw Koekoek het beter 😉

 5. Ik heb nog niet alle WE’s gelezen en val hier dus een beetje laat binnen. Mooi ingevuld.
  Tja, ik herinner me de eerste klas van de MULO met een paar raddraaiers die waren blijven zitten en wisten hoe ze de klasseleraar tot wanhoop konden drijven. Ik zal nooit vergeten dat hij op een dag na de lunchpauze met bibberende stem zei dat zijn vrouw had gezegd dat hij zich niet door ons op de kop moest laten zitten. Het is nooit meer goed gekomen. De man is overspannen afgehaakt, was waarschijnlijk ook totaal ongeschikt voor dit vak.

 6. Prachtig verhaal en onverwachte clou!
  Ik herinner me ook wel een paar leraren die er niet zo goed tegen waren opgewassen.
  Eén leraar herinner ik me als het prototype van de onverstoorbare leraar, die je absoluut niet gek kreeg, die je niet in de maling kon nemen, en die zonodig zelf orde op zaken stelde.
  Die heeft er nooit iemand uitgestuurd of er hogere machten bijgehaald, en won uiteindelijk altijd het respect van alle jongens (op die LTS waren er nog geen meisjes).

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s