Downsizen

Je hoort het steeds meer: mensen gaan van groot naar klein.
Was jaren de trend: the bigger the better! nu geldt: klein maar fijn.
Geen groot, groter, grootst huis meer, maar een minimaal huisje niet veel groter dan een schuur is het ideaal.
En weet je: het lijkt me helemaal te gek.
Ieder jaar wanneer we van een kampeervakantie terug kwamen in onze riante woning, vroeg ik me af wat we toch in vredesnaam met dat enorme huis en dito inhoud deden. Hadden we de ruimte gemist? Hadden we de afgelopen weken steeds misgegrepen? Nee. We leefden heerlijk primitief en vooral buiten.
En daar zit ‘m voor mij nou de crux.
Want ja: doe mij maar een eenvoudig klein huisje (liefst op het strand) en zo min mogelijk spullen (lekker weinig schoon te maken). Maar ik weet ook dat ik onuitstaanbaar wordt als het rotweer is, we niet naar buiten kunnen en mijn lief en ik elkaar finaal op de lip zitten. Ik vrees dat ik dan heel snel in mijn eentje in mijn tiny huis zit weg te chagrijnen.
Geen hutje voor mij dus, wel minder spullen.
De grote schoonmaak is weer begonnen. De kringloop moet waarschijnlijk upsizen en zoals in voorgaande jaren beloof ik mezelf niets meer aan te schaffen.
Maar nog eerst even die kerstcadeaubonnen er doorheen jagen.

Advertenties

18 gedachtes over “Downsizen

 1. In de zomer verhuurde mijn moeder haar huis aan mensen uit het binnenland (wij woonden aan zee en konden de extra centen goed gebruiken). Mijn moeder en ik leefden dan twee maanden in een kotje op de koer van het huis, we sliepen op zolder. Was echt een heel leuke tijd maar zou nu niet meer lukken, nu hou ik toch wel van een beetje comfort :-).

 2. Ach ja, ook Hemmo en ik hebben verhuisplannen, ook kleiner willen wonen. Ik het liefst op Kreta en Hemmo het liefst hier in Oost Groningen. Tja, dat wordt geven en nemen, een half jaar hier en een half jaar daar misschien? We zien het wel.

 3. Soms moet je jezelf toespreken. Maak een paar kamers ‘leeg’ boven. Als ze niet gebruikt worden zet je alleen de minimale spullen erin, logeergelegenheid uiteraard voor het grut. Zo weinig mogelijk de deur open zetten als je er niks hebt te zoeken. Scheelt al heel veel. En ja.. hier in Zeist is een weggeefwinkel.. Hoorde ik begin vorig jaar over en heb daar toen babykleertjes gehaald (raar idee hoor, zomaar mee mogen nemen, maar wel tot 5 of 10 stuks) voor Zuid-Afrika. Dus daar breng ik alles wat ik kwijt wil tegenwoordig naar toe. Er zijn zat mensen die niks hebben en blij met mijn overtollige spullen zijn. En… er is ook nog een tussenweg hè.. Van groot naar middelmatig groot, je hoeft niet meteen naar heel klein toch?
  Leuk dat je er weer bent! Tot over een paar weekjes! Dat gaat gebeuren!
  Liefs XXX

 4. Nouhou…..als ik heel eerlijk ben wil ik wel upsize qua wonen 😉 (kunnen er meer dieren bij hihi)

  was je al naar de kringloop? Agatha Chrities zijn bij mij welkom hoor

 5. Juist, als het hier altijd zomer zou zijn, zou ik ook wel een tinny house willen, maar ja …………..
  Bij mij gaat er gerenoveerd worden, ook een heel goed moment om heel veel weg te doen, het grote weggooien is hier al begonnen ………… stap je voor stapje.

 6. Door jouw verhaal doe ik meteen weer bloginspiratie op (-:
  In Noorwegen kwamen we een geweldige huisje tegen. Het was het vissershuisje van degene wier vakantiehuis we gehuurd hadden. Het was drie keer kleiner dan onze vakantievilla maar 100x interessanter!

 7. Ik heb ook een klein huisje, niet uit vrije wil maar gewoon, omdat in Wormerveer de huizen niet groot zijn. We hebben er met zijn vieren in gewoond, drie zijn er uitgevlogen (waarvan de partner meer dan voortijdig) en toen was ik alleen met al die kleine kamertjes. Klein en met weinig spullen want ik houd van open ruimten. En net als jij had ik als voorbeeld een vakantiehuisje, in mijn geval in Callantsoog waar het piepklein was, waar weinig in stond maar waar het toch goed leven was.
  Zo leef ik nog steeds, met betrekkelijk weinig spullen maar ja…..wel 3000 boeken. Elk mens heeft zijn zwakke kanten, toch?

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s