Terug naar toen

Ik geef toe: ik heb een hang naar het verleden.
In ons huis kom je dan ook een aantal voorwerpen van lang-lang geleden tegen.
Zo hebben we bijvoorbeeld en paspop uit begin 20e eeuw, een oude Remmington typemachine en het oude gemoffelde ‘pannetje van oma uit de eerste helft van de vorige eeuw.
De keuken kreeg een ‘vintage’ look dankzij het oude kastje, dat we een aantal jaren geleden op de kop tikten. En werd volgepropt met allemaal spul ‘van vroeger’.
Ik weet niet wat het is, misschien het verlangen naar de tijd, waarin alles eenvoudig was, of in ieder geval leek. Dat mensen nog tijd voor elkaar hadden. De tijd waarin je moeder met een pot thee en een kaakje op je zat te wachten als je thuis kwam uit school.
Maar hoewel ik soms terug verlang naar toen, heb ik wel alle gemakken van nu in huis.
De wasmachine, de vaatwasser, de droger en de koelkast.
Cappuccino maak ik lekker thuis met een uitgebreid koffieapparaat. Het theewater wordt gekookt in de waterkoker.
En dáár zit het hem nu net: na jaren elektrisch water te hebben gekookt, mis ik ineens het zingen van het water in de ketel, de schrille fluit van de dop als het water kookt. En ineens zie ik mezelf dat ik –nadat ik een ramen-zeem-apparaat heb gekocht, dat spons en zeem overbodig maakt- op zoek ga naar een ouderwetse fluitketel, het liefst eentje waarvan de dop gelanceerd wordt als het water te lang kookt.
Ik wil weer gezang horen in de keuken. En gefluit!
Terug naar de pot thee, in plaats van ieder zijn of haar eigen smaak, terug naar het kaakje in plaats van de luxe koek.
Terug naar toen.
Al weet ik heel goed, dat toen nooit meer terugkomt.

(Mocht ik in een volgend blog beginnen over het wasbord ter vervanging van de wasmachine, mag je me verminderd toerekeningsvatbaar laten verklaren.)

Advertenties

15 gedachtes over “Terug naar toen

 1. Heerlijk die herinneringen, fluitketel op de kachel in de winter, 2 flessen (liter)karnemelksebloempap op de kachel in een grote pan voor het toetje, heerlijk!
  Ik snap je wel hoor! Daarom ben ik denk ik ook zo blij met mijn ouderwetse huisje :-).

 2. Mijn moeder heeft nooit met thee en een koekje op me zitten wachten als ik uit school kwam. Ook niet met koffie en een kaakje 😉 Maar ik begrijp tóch precies wat je bedoelt, en daar gaat het om.
  Van mijn vriendin heb ik een heel oud emaillen gasfornuis gekregen. Hij staat in de tuin 😀

 3. Ik snap dat gevoel wel hoor, zo heb ik een paar oliestelletjes waar ik dingen zoals stoofvlees nog op klaarmaak, inderdaad ook een oud secretaire die dienst doet als kastje voor mijn ondergoed en sokken, met mooie grote laden. Een oude rookstoel. Maar ik zou ook de luxe niet willen missen hoor en mijn ketel liet ik nog wel eens droogkoken, daar heb ik met mijn waterkoker geen last van haha……..

 4. Ach, hang naar nostalgie is niet levensbedreigend. Hier staat ook nog een oude fluitketel, die het geluid van een bromtol maakt: hoe langer je hem laat fluiten hoe meer tonen eruit komen. En af en toe gewoon zin om weer eens in een koffiepotje filterkoffie te zetten voor koffie verkeerd. Ik heb nog net geen computer die je moet opwinden. Verder ben ik wel normaal.

 5. Maar je kunt het toch terughalen. Dat je de citroen weer gewoon met de hand perst. En dat je koffie zet in een gewone koffiepot. Die zijn er toch nog wel.
  Overigens bedacht ik me dat er veel mensen zijn die ook die hang naar vroeger hebben. Ik heb het ook. Maar veel van die mensen hebben wel gewoon een mobiel of I-phone en dáármee haal je juist de gezelligheid weg. Je ziet al die mensen gezellig bij elkaar zitten en dan gebeurt het: even mail checken, even wordfeutje, even kijken wat er op internet staat over dat onderwerp. Even Mien bellen. Als mensen dat nu eens zouden laten. Dan zou een gezellige visite alvast weer een gezellige visite worden.
  Of ga ik nu ouderwets te ver????

  • nee! je hebt helemaal ouderwets gelijk.
   die i-phones ed zouden bij de deur ingeleverd moeten worden. Het lijkt hier ook vaak op de mobiele eenheid en kun je beter dmv een mail vragen of ze koffie willen dan mondeling. waarschijnlijk heb je sneller antwoord.
   op iedere kamer een tv is ook zo ‘gezellig’

   • Gelukkig ben jij gezellig van je zelf. Dat scheelt enorm. En dan met zo’n wijntje 🙂 Dat heb ik hier wel geleerd na al die jaren lezen… een lekker roseetje brengt nog meer gezelligheid. 🙂

 6. De kinderen en kleinkinderen komen steeds minder vaak en korter sinds ze die speeltjes hebben uitgevonden. Als ze komen zet ik tv en pc uit en ben er voor ze. Het enige dat ik van ze vraag is als ze bij mij komen die dingen thuis te laten of in de handtas. Is dat teveel gevraagd?

  groetjes, Ria

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s