Het lot

Ze zat op de rand van het bed. Het stukje papier dat haar leven zo volledig op de kop had gezet hield ze voorzichtig in de hand, alsof ze zich eraan zou kunnen branden.
Sinds eergisteren was alles volkomen veranderd.
Nog nooit eerder had ze een lot gekocht. Maar op aandringen van haar zus had ze het een keertje gedaan.
‘Stel je voor dat we een paar duizend euro winnen,’ had haar zus gezegd. Ze hadden een vrolijke middag gehad, met alles op te noemen wat ze met het gewonnen geld zouden doen.
Ze was niet verder gekomen dan een weekje naar een warm land, een volledige behandeling bij de schoonheidsspecialiste, een etentje met de kinderen en kleinkinderen en een goede winterjas voor Henk. Meer had ze niet nodig. Nou oké, het tuinhekje was misschien ook aan vernieuwing toe.
Ze woonden al jaren in een knus huisje, waarvoor ze per maand niet al teveel hoefden te betalen.
De auto was niet nieuw meer, maar liet hen nooit in de steek. Bovendien kon ze alles op de fiets bereiken.  De kinderen hadden goede banen en konden zich prima redden.
Was het maar een paar duizend euro geweest, dat was nog te overzien geweest, maar nu had ze de hoofdprijs gewonnen: drieënveertigmiljoen tweehonderzevenennegentigduizend driehondervijfenzestig euro en twaalf cent.
Ze had de getallen zeker twintig keer gecontroleerd en het was waar: de ruim drieënveertig miljoen was voor haar.
Ze had het tegen niemand verteld, zelfs niet tegen Henk. En toen haar buurvrouw opgewonden meedeelde dat de hoofdprijs in hun dorp was gevallen, deed ze alsof ze zeer verrast werd.
Ze had er al twee nachten niet van geslapen.
Wat moest ze met al dat geld?
Alles zou anders worden, dat was zeker.
Vreemden zouden ineens vrienden willen worden. Er zou van haar verwacht worden maar lukraak geld uit te delen en als ze dat niet deed, zou ze mensen verliezen.
Natuurlijk kon ze alles aan het goede doel schenken. Maar welk doel? En hoe zou Henk reageren.
De telefoon ging.
Haar zus meldde opgewekt dat ze tien euro had gewonnen met haar lot.
‘Die gaan we verbrassen zus! Koffie en taart bij de Hema! ’ jubelde ze.
‘En jij? Heb jij nog iets gewonnen?’ kwam de vraag.
‘Nee,’ antwoordde ze na een korte stilte. ‘Niets.’
Ze drukte het gesprek weg  en verscheurde het lot in kleine stukjes.
Ze had een rijk leven, al dat geld zou daar niets aan toe kunnen voegen.

Advertenties

16 gedachtes over “Het lot

  1. Zo… en bij die sigarenwinkel waar het lot gekocht is zullen ze een heel jaar wachten op de winnaar en zullen ze niet begrijpen dat de prijs niet wordt opgeeist! Mooi verhaal Hanneke! Het zal je toch overkomen, nee ik denk toch echt niet dat ik het lot zou verscheuren hoor, al ben ik ook best gelukkig! 😉

  2. Een versnipperd lot levert sowieso niets op. Ik zou gewoon incasseren en het alleen mijn partner vertellen. Geld kan (vaak) heel veel problemen oplossen.

  3. Ik zou hem niet versnipperen maar ik denk er wel eens over na 1x per maand op de 10e als de trekking van de staatsloterij is ;). Zou wel handig zijn maar ik die ook die bezwaren wel.

  4. Mooi!! Ik hoop nooit voor zo’n dilemma te staan, en eerlijk gezegd is zoveel miljoen ook belachelijk veel…maar verscheuren dat zou ik denk ik nooit doen, maar of zoveel geld mij gelukkiger zou maken?

  5. Ze had het toch kunnen innen en daar veel goed mee doen in arme landen? Nu komt het gewoon bij iemand anders terecht. Ik vraag me af hoeveel mensen het lot zouden verscheuren. Ik vrees dat jouw hoofdpersoon de enige is. Maar wel mooi verhaal. Eenzaamheid proef ik er uit.

  6. Dat je er bang voor zou zijn kan ik me erg goed indenken. Toch zou ik het niet hebben verscheurd maar anoniem hebben weggegeven aan, alleen door mijzelf uitgezochte doelen.
    Groetjes, Ria

  7. Verdorie, nou moet ze nog sparen voor dat tuinhekje. Sommige veranderingen zijn te groot om te overzien en is het nu te veilig om te verlaten. Ze was wel een beetje van lotje getikt.. gescheurd.

  8. Hanneke, als jij geen tijd hebt om te schrijven, is het dan een idee om Aagje weer eens te vragen voor een bijdrage? Zijn heeft volgens mij meer tijd en ze deed het altijd goed.

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s