Oud en nieuw

Oudejaarsdag is altijd een beetje een vreemde dag.
Ik weet niet hoe het jou vergaat, maar onwillekeurig sta ik toch stil bij het afgelopen jaar. Daarbij natuurlijk geholpen door alle terugblikken in de media.
Hoe vaak ik dan niet denk: ‘O ja, dat is ook nog gebeurd, was ik helemaal vergeten.’ De tijd slokt je op. Naarmate je ouder wordt lijkt het ook steeds vaker oud en nieuw te zijn. ‘Sta ik nou al weer oliebollen te bakken???’ (niet dat ik dat doe, maar even ter illustratie.)
Privé hebben we een goed jaar gehad. We zijn allemaal gezond, hebben werk of doen een opleiding. We hebben een dak boven ons hoofd en we denken met een warm gevoel terug aan de bruiloft van San en Baksteen en onze feest ter ere van ons vijftigjarige bestaan.
Tegelijk besef je dat je niet alleen op de wereld bent en er om je heen veel verdriet  is. Sommigen moesten afscheid nemen van geliefden, soms onder zeer nare omstandigheden. Huwelijken sneuvelden. Baby’s stierven al voor hun geboorte. Mensen  werden ziek of verloren hun baan.
Het bepaalt me er des te meer bij, dat je van alle goede dingen moet genieten, het kan maar zo voorbij zijn.
Morgen begint er een nieuw jaar, een praktisch blanco agenda, nog in te vullen met goede voornemens. Nieuwe ronde, nieuwe kansen om het dit keer wel vol te houden.
1 Januari, een beladen datum, want vanaf dan gaan we…. Lijnen, sporten, stoppen met roken of drinken. Eindelijk die kansen grijpen. Maar meestal loopt het al snel mis.
Houd daarom niet zo krampachtig vast aan die ene datum, je krijgt iedere dag weer een kans opnieuw te beginnen,  om te stoppen met roken of te beginnen met sporten, maar ook om die ruzie bij te leggen, die oude buurvrouw eens op te zoeken of dat kaartje te sturen. En lukt het vandaag niet? Morgen is er weer een dag!

Ik wens jullie een gezellige jaarwisseling en een gezegend 2012.

Advertenties

19 gedachtes over “Oud en nieuw

 1. Hoi
  Het is net zo als je schrijft over de media en dan denk oja dat was ik vergeten, maar dat vergeten zou dat ook komen omdat het geen familie of een goede kennis is ik denk van wel
  Verder heb ik geen voornemens voor het nieuwe jaar ik denk wel ik zie het wel wat er gebeurt ,want het komt meestal toch anders niet dat ik onverschillig tegen het leven sta ik geniet met volle teugen van alles en vooral van mijn kleinkinderen maar voornemens voor mijzelf neen dat doe ik niet
  Groetjes Rinus

 2. De beste wensen nog voor jou en je familie.

  En wat die goede voornemens betreft? Ik begin er niet aan, die pogingen mislukken toch meestal, ik begin wel op een andere datum met lijnen, sporten, e.d.

 3. Een mooie terugblik Hanneke! Ja, we moeten blij zijn dat we gezond zijn en genieten van alles wat mogelijk is! Gelukkig kunnen we niet in de toekomst kijken!
  Een heel goed 2012 gewenst (nogmaals)!
  Liefs, Trees

 4. Goede voornemens, mooie wensen, je hebt het prachtig en gloedvol geschreven maar toch denk ik dat je exact het zelfde stukje volgend jaar weer kunt schrijven. Ben ik nu een pessimist?

 5. Ik heb geen voornemens, ik doe wat ik wil en waar ik zin in heb in 2012.
  Verrek zeg, eigenlijk is dat een heel goed voornemen, toch?

 6. Je kan goede voornemens hebben en dan gooien gebeurtenissen opeens roet in het eten en neemt je leven een zo andere wending. Maar ben het wel met je eens dat goede voornemens niet gekoppeld hoeven te zijn aan 1 januari maar dat je gewoon het hele jaar door opnieuwe kan beginnen als je wil. In ieder geval een beetje laat maar toch nog de beste wensen voor 2011

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s