Hola Barcelona! 4

Donderdag 29 oktober.

De olifant boven ons gooit zijn deur dicht.
Ik hoef niet eens op de klok te kijken om te weten dat het half negen is.
Ik doe het gordijn open en zie een strak blauwe lucht. Het belooft een mooie dag te worden en dat komt mooi uit want we gaan naar de berg Montjuïc en het schijnt dat je daar een prachtig uitzicht over de stad Barcelona hebt.
Eerst maar eens ontbijten. Ook vanochtend gaat dat niet van een leien dakje. Maar zoals  beloofd, later hierover meer.
Het is al een lekker temperatuurtje als we richting metro lopen. In de metro zelf is het vies warm en benauwd. Gelukkig hebben de treinstellen airco en is het daar goed uit te houden.
Wanneer we bij halte Paral-lel uitstappen, moeten we overstappen op een tandradbaantje. Daarna hebben we de keuze om de berg op te lopen of met de kabelbaan te gaan. Geen moeilijke keuze, want na drie dagen lopen hebben onze benen geen zin in een fikse wandeling, dus stappen we in de kabelbaan. Onderweg hebben we al een prachtig uitzicht over Barcelona, de haven en de zee.
Eenmaal op de top van deze 213 meter hoge berg, kunnen we pas goed de omvang van de stad zien. Barcelona ligt ingeklemd door bergen, een rivier en de zee. Daarom is uitbreiding bijna niet mogelijk. Iedere vierkante meter wordt benut. Een en al bebouwing, amper groen.
Montjuïc heeft door de eeuwen heen een belangrijke plaats gehad in de geschiedenis van Barcelona. Een pre-Romeinse beschaving bouwde hier al een nederzetting. De Romeinen bouwden hier een Jupitertempel. Hier ontleent de berg ook zijn naam aan. Mont Iovis werd Montjuïc.
In 1929 werd hier de wereldtentoonstelling gehouden en in 1992 was Montjuïc het zenuwcentrum van de Olympische spelen. Dat laatste kan je nog terugvinden in de aanwezigheid van onder andere het Olympisch stadion en het zwembad.
Tegenwoordig is het een groot stadspark.
Op de berg staat het Castel de Montjuïc, gebouwd in de tweede helft van de achttiende eeuw
Dit bouwsel heeft een bloederig verleden, doordat er lange tijd gemarteld en geëxecuteerd werd.
Het is knap warm op het platte dak van het kasteel, we genieten van het uitzicht, schieten ongeveer honderd plaatjes en lopen dan weer richting kabelbaan.
Het is er niet druk, dit in tegenstelling tot wat in de gids vermeld was.
We laten ons met de metro naar de haven brengen, Van daaruit maken we een wandeling langs de boulevard.
Halverwege kopen we een crèpe en wanneer we die op zitten te peuzelen, fietst er een fietstaxi langs. Of we zin hebben in een ritje.
Ik wel, want het strand waar we heen willen ligt toch nog wel een klein halfuurtje lopen van ons stekkie. Na een beetje heen en weer onderhandelen over de prijs, laten we ons vervoeren door dit grappige vervoermiddel. Onze chauffeur is een Hongaarse student, die op deze manier in de zomermaanden zijn kostje bij elkaar scharrelt.
Grappig, de zomer loopt hier tot november. Het is ook net zomer. Een matrixbord geeft de temperatuur aan: vijfentwintig graden! Bijna niet te geloven dat we aanstaande zondag lootje gaan trekken voor Sinterklaas.
Even later zitten we op een terrasje aan het strand, heerlijk van het zonnetje te genieten.
Mojo en ik kunnen het niet laten en moeten even de zee zien, ruiken en voelen.
We houden het met gemak anderhalf uur uit op het terras en kuieren dan weer richting haven.
We pakken daar de metro richting hotel om ons op te frissen, want het belangrijkste onderdeel van deze week moet nog komen: het kopen van de souvenirtjes voor het thuisfront.
We gaan weer richting Ramblas en de Barri-Gotic, het oude, sfeervolle centrum van Barcelona.
Het is altijd lastig wat te kopen, vind ik, maar we slagen wonderwel. De felbegeerde Fc Barcelona shirts gaan ook in de nieuwe tas van Mojo.
Halverwege de avond gaan we eten op het terras van een restaurant bij ons hotel in de buurt.
Het is er gezellig, het eten smaakt heerlijk en het bedienende personeel is bij uitzondering eens niet onbeschoft.
Kortom: een prima avondje om de vakantie mee te besluiten.
Morgen vliegen we weer naar huis, nog maar even niet aan denken.

Advertenties

4 gedachtes over “Hola Barcelona! 4

  1. Wat een heerlijk weekje moet dat geweest zijn.
    Ik heb afgelopen weekend met mijn vader afgesproken dat we samen naar IJsland gaan. We willen er allebei graag eens heen en mijn moeder en mijn husband hoeven dat niet zo nodig te bekijken. Dus ga ik met m’n pa… Ook wel eens leuk!

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s