Ile d’Yeu

Het wordt tijd voor een cultureel uitstapje. Als we thuis alleen maar kunnen zeggen dat we op het strand of aan het zwembad hebben gelegen, kunnen we rekenen op een honend gesnuif.
We hebben besloten een dagje naar Ile d’Yeu te gaan. Een eilandje op drie kwartier varen voor de Vendeese kust.
We moeten om half tien bij de haven staan en voor een stelletje langslapers als wij is dat een pittige opgave in de vakantie. Maar toch lukt het ons allemaal om ruim op tijd aanwezig te zijn.
We proberen ons op het bovendek te posteren, maar daar zit het al vol, dan maar naar beneden. Een paar van ons weten nog een plekje op het achterdek te bemachtigen, de anderen zitten binnen.
Ik ben een beetje zenuwachtig, want de zeeën bevaren is niet een van mijn grootste specialiteiten, ik word al misselijk op het pontje over de Rijn. Maar het gaat goed, de oceaan houdt zich rustig en om elf uur zetten we voet aan wal. Het eiland blijkt groter dan verwacht.
We besluiten eerst het havenstadje te bekijken. Het ziet er Bretons uit met de witte huisjes met blauwe luiken. Gezien mijn luiken-tic schiet ik de ene na de andere foto. Het plaatsje is erg toeristisch met terrasjes en souvenirwinkeltjes. Er is een marktje met streekproducten en de vis wordt direct uit de boot verkocht. Hoe vers wil je het hebben! We verbazen ons over het wagenpark van het eiland. De auto’s die hier rijden zijn minimaal dertig jaar oud.
Tussen de middag loopt het een beetje leeg aan de haven. Wanneer we onze lunch gebruiken zien we tot onze verbazing dat sommige terrassen zelfs sluiten.
Na de lunch gaan we met de bus naar de andere kant van het eiland. Daar moet een kasteel staan. Na een ritje van een kwartier zien we in de verte een ruïne van iets dat ooit een verdedigingswerk moest zijn geweest. Veel is er niet meer van over, maar we besluiten toch maar er naar toe te lopen. De wandeling valt nog niet mee, er moet heel wat geklauterd worden. We lopen langs steile kliffen en de jeugd vind het zeer vermakelijk ons de stuipen op het lijf te jagen, door zo dicht mogelijk bij de rand te gaan staan.
Uiteindelijk bereiken we het chateau. Van dichtbij valt het eigenlijk nog meer tegen. Meer dan vier muren is er niet van over. Tegen betaling van enkele euro’s kunnen we een rondleiding krijgen. We zien er maar van af: ons Frans is niet zo geweldig en hun Engels nog slechter.
We hangen wat rond bij het kasteel en maken de barre tocht terug naar de bus. Daar blijkt dat we die net gemist hebben, de volgende komt over anderhalf uur.
We gaan naar het nabij gelegen strandje en liggen lekker in het zonnetje. Tot de bus ons weer naar de haven rijdt.
Om zes uur zitten we weer op de boot die ons terug brengt naar het vaste land.
De lucht trekt dicht en het begint te spetteren. De zee is aanzienlijk ruwer dan op de heenweg en we deinen behoorlijk heen en weer.
Op het achterdek bekijken we de golven en worden we nat van het opspattende schuim.
Om zeven uur zijn we weer terug aan land. We eten iets bij een restaurantje en dan zit ons culturele dagje er weer op.
Morgen uitslapen en dan naar het strand.

luiken

Advertenties

4 gedachtes over “Ile d’Yeu

  1. ik had nog nooit van dit eilandje gehoord, maar Frankrijk is dan ook niet echt mijn best gekende bestemming
    Jammer dat “le chateau” tegenviel, en dat ze daar toch geld proberen uit te slaan…

  2. Dus je hebt een kasteel gezien en toch eigenlijk ook weer niet 🙂 Ik kende dat eilandje ook niet. Ik ben blij dat ik niet de enige ben, Billy.

  3. Leuk zeg zo’n klein eilandje! Ik wist ook tot voor 3 jaar geleden (toen vrienden er zijn geweest en we het hoorden) niet van het bestaan…
    En leuk die oude auto’s, zo’n Citroen Dyane heb ik zelf vroeger ook gehad…Deed het altijd!!!

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s