Schrijven

Jullie weten het: ik ben een boekenwurm.
Ik houd ook van schrijven en ben dan ook razend jaloers op schrijvers die ‘zomaar even’ pakweg vijfhonderd pagina’s volschrijven.
Fantastisch lijkt me het, van schrijven je beroep maken.
Een paar maanden geleden had ik het plan een kort verhaal te schrijven.
Het zou een moordverhaal worden, want hoewel ik zachtaardig van karakter ben (toch kids?), trekt me dat genre het meeste aan.
Niet eentje van het bloederige soort, met afgehakte ledematen en uitgerukte ingewanden. Nee, het moest een intelligent verhaal worden, een beetje Agatha Christie (ik ben altijd al bescheiden geweest).
Ik liep al een tijdje over een verhaallijn na te denken en besloot dat ik zou schrijven over een persoon, die vroeger gepest werd op school en jaren later wraak ging nemen. (Dit is niet biografisch, voor het geval je dat zou denken.)
De slachtoffers zouden niet weten met wie ze te doen hadden, want de dader was natuurlijk onherkenbaar veranderd: knap uiterlijk, sociaal en zakelijk geslaagd.
Ik had nog geen woord op papier, of ik las ‘mijn’ verhaal in een tijdschrift. Geschreven door Nicci French en veel beter dan ik ooit zou kunnen. Maar hetzelfde plot. Hoe was het mogelijk?!
Gelukkig was ik nog niet begonnen en zou mijn verhaal sowieso niet gepubliceerd worden. Maar stel je voor: je bent schrijver, je boek is zo goed als klaar, je bent er maanden druk mee geweest en dan verschijnt er een boek van een collega schrijver. Op vele punten vergelijkbaar met jouw boek. Dan kan je de hele papierboel in de kachel gooien. Werk voor niets.
En het gebeurt. Ik heb twee boeken gelezen, waarvan het plot bijna hetzelfde was. Halverwege het tweede boek, was ik al bang dat de uitkomst hetzelfde zou zijn: een jaloerse zus, die de andere zus wilde vermoorden.
Het ene boek, in 2002 geschreven door een Amerikaanse. Het andere boek is van een Nederlandse schrijfster uit 2003.
Ik neem aan, dat het allemaal toeval is, maar zou je als schrijver (onbewust) niet beïnvloed kunnen worden door iets wat je gelezen hebt?
De volgende keer dat ik me aan het schrijven waag, zal ik eerst de familie Nicci French raadplegen. Wie weet zijn ze net weer met een kort verhaal begonnen.

Advertenties

15 gedachtes over “Schrijven

 1. Dat lijkt me inderdaad flink schrikken! Volgens mij wordt je door alles beinvloed (ik kan het trema niet vinden op mijn mac:( ), tv, krant, film. Maar ik ben wel superbenieuwd naar je verhaal! is het een beetje de stijl van Esther Verhoef of Saskia Noort? (heerlijk om te lezen!!)

 2. Je zou maar net klaar zijn…ppfff
  Gelukkig was je nog niet begonnen, maar in het denkwerk gaat ook al veel tijd zitten, lijkt me.
  En toch eens zul je de goede inhoud hebben.
  Fijn weekend meis, en denk maar rustig.

 3. Nou dat lijkt me erg vervelend.
  Ter geruststelling voor je: “ik heb nog steeds geen boek gelezen wat ook maar enige overeenkomst heeft met “Aagje”
  Dus…. schrijf maar fijn over wat of zij meemaakt. 🙂

 4. Oh, dat is irritant zeg!
  Misschien kunnen we een keer de koppen bij elkaar steken en samen een boek schrijven? Lijkt me wel wat. Er over mailen en brainstormen kost niks, toch?

 5. ooooooo ja! lijkt ook mij waanzinnig een boek te schrijven en inderdaad…dan wél een intelligent boek,iets waar men wat aan heeft ofzo? hihi
  nicci french vind ik goed,maar soms ook wel wat langdradig.beste boek van hen vind ik nog altijd “bezeten van mij” heb ik in één adem uit gelezen ook;)
  voor nu? fijn weekeind met liefs van mij…;)

 6. og gewoon beginnen….ik weet zeker dat je verhaal gelezen wordt, maar precies hetzelfde thema…..tja…typisch, toen ik je blog begon te lezen dacht ik, oh een boek over Aagje…leuk, dat koop ik..

 7. Ik ben een half jaar geleden vol goede moed begonnen, maar nu ligt mijn project al weer een aantal maanden stil. Ach, het hoeft ook niet dit jaar af. Ik geloof in de opzet van dat wat ik wil gaan schrijven trouwens en beschouw het vooral als een leuke hobby.

 8. Tja dat is heel vervelend ,maar ga jij maar lekker je verhaal afmaken ,kan ik tenminste weer ff vooruit met lezen !Ben echt benieuwd hoe dit afloop .
  Fijn weekend
  liefs ida

 9. je mag jezelf dan al bescheiden noemen, Hanneke. Maar als er iemand is die ik bekwaam acht om “zomaar even” een boek vol te schrijven, jij het wel bent!
  Ik schreef het zelfs al eerder, dat ik jaloers ben op jouw prachtige schrijfstijl. Proficiat daarvoor!

  Groetjes,

  Billy (die half naar een oersaaie rit in de Tour zit te kijken…)

 10. Een E-mail vriendin van mij heeft zo’n boek geschreven. Het is al een jaar af maar ze heeft nog geen uitgever gezocht/gevonden. Haar proef-lezers waren in ieder geval enthousiast. 🙂

 11. Het kan niet anders of er moeten, bij zoveel boeken, wel eens lijnen zijn die elkaar kruisen. En wees nou eerlijk: dit soort plots is toch al duizenden keren bedacht. Het wordt steeds moeilijker iets origineels te bedenken. Als ik columnisten als Carmiggelt en Jos Ghijsen lees kom ik ook doublures tegen terwijl ze allebei in een ander land woonden/wonen. Maar de stijl is wel heel verschillend dus erg is het niet. Schrijf lekker de dingen op die je leuk vindt. Dat doe je goed. En wie weet wat er daarna van komt. 🙂

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s