Geurtjes

Bij thuiskomst van ons uitje naar Zeeland, werd ik uitbundig begroet door de sering.
Ze had besloten deze dagen uitbundig te gaan bloeien en stoot ter begroeting een enorm parfum uit.
Heerlijk. Dat is nog eens een welkom.
Ik heb wat met luchtjes.
Ik denk wel eens dat mijn reukorgaan bovengemiddeld ontwikkeld is. Ik ruik alles.
Helaas ook vieze luchtjes.
Ik kan enorm afknappen op lichaamsluchtjes, zweetsokken, mensen die naar frituur ruiken, of sigarettenrook. Ook een natte hond kanme niet bekoren.
Geuren kunnen ook bepaalde associaties oproepen. De geur van mijn oude basisschool, de juf van klas twee, de eau de cologne (klonnie) van oma, de crème van mijn moeder (kaloderma?), de dettol waarmee de kraamverzorgster het toilet ontsmette, vochtig beton van een nieuwbouwwoning. Allemaal geuren die mij terug brengen naar het verleden en fijne herinneringen oproepen.
Ook kan ik helemaal high worden van de geur van sommige bloemen, waaronder dus de sering. Of de mahoniestruik bij de ortho. Waar ik, tot schaamte van dochter drie, diep mijn neus in drukte (de struik, niet de ortho).
Konden ze die lucht maar in een flesje vangen. Of de lucht van warme appeltaart, een pasgeboren baby, gemaaid gras, een zomerbuitje, of de zee. Ik zou ze allemaal in huis halen.
Mocht je me dus eerdaags tegenkomen gehuld in een wolk van appeltaart, baby of zomerbui, dan weet je dat ik de ideale parfum heb gevonden..

Advertenties

11 gedachtes over “Geurtjes

 1. Ik geloof dat ik net zo’n soort neus heb als jij!
  Toen dochter 2 en later ook 3 geboren waren, mochten ze van mij niet meteen gewassen worden. Dat speciale pasgeborenongewassen luchtje vond ik zo bijzonder… Als ik dat wel eens vertel kijken mijn toehoorders me verdwaasd aan: wat voor luchtje dan? Ja, weet ik ook niet. Ik denk een soort vruchtwaterluchtje ofzo. Lekker zoet in elk geval… In elk geval anders dan Zwitsal…

 2. ik sluit me aan in het rijtje van geurspecialisten, Hanneke.
  Ik wou vroeger trouwens enkel bloemen in de tuin die een lekker geurtje gaven.
  Of er een parfum bestaat dat al je wensen verenigt, daar heb ik m’n twijfel over…

  Groetjes!

 3. Heerlijk om al die fantastische en minder geuren op te kunnen snuiven. Helaas is mijn ruik orgaan aangetast door een voorhoofdsholte ontsteking, en is mijn reuk ver te zoeken. Voor de nare geurtjes heeft dit zo zijn voordelen 🙂

 4. Eerlijk gezegd, ben ik niet zo geurbewust. Ik ben gek op de geur van seringen, rozen en andere lekker ruikende zaken, maar ik leg nooit een link naar een gebeurtenis.

 5. De geur van mijn oude school: oliestook, natte jassen, een lichte sinaasappelgeur en de reuk van oude houten banken. Die kan ik nog zo in mijn herinnering ophalen. Gek is dat met geuren: je kan er inderdaad zo een bepaalde associatie van krijgen.

 6. Heel herkenbaar allemaal, vooral die associaties. Toen ik naar de middelbare school ging waren ze daar net de straat aan het asfalteren, als ik die lucht nu ruik denk ik altijd aan mijn allereerste schooldag en ik vind het nog lekker ook…
  Liefs, Teresa

Zeg het maar:

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s